keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Kirjavinkki: Debora Robertson: Lahjoja puutarhasta - 100 ihanaa lahjaideaa

Oletko innokas kotipuutarhuri? Tuleeko välillä kasvatettua jotain yrttiä tai kasvia ihan yli oman tarpeen?
Lahjoja puutarhasta – 100 ihanaa lahjaideaa on Debora Robertsonin kirja, jossa hän antaa monenlaisia ideoita puutarhasta hyödynnettävistä kasveista, hedelmistä ja yrteistä. Kirjan upeat ja värikkäät kuvat on ottanut Yuki Sigiura.

Osa lahjaideoista on varsin nopeatekoisia, kuten syksyllä erilaisten siementen keruu paperipussiin. Mustaherukkaliköörin tai chutneyn valmistamiseen taas menee hieman enemmän aikaa. Syksyn viimeisistä vihreistä tomaateista kannattaa valmistaa maukasta chutneytä voileipäkeksien päällä nauttivaksi.

Oletko joskus harkinnut oman kuorintavoiteen tekemistä? Nyt voisit kokeilla itse tehtyä ruusu-kaurakuorintavoidetta kasvoille ja kuorinnan jälkeen omatekoista ruusuvettä. Yhdessä nämä ovat aivan upea lahjaidea! Kirjassa on ihania ohjeita myös erilaisten ihovoiteiden tekoon. Miltä kuulostaa kosteuttava mansikkaihovoide? Voisin vaikka itse kokeilla tuota voidetta.

Kasvaako pihallasi laventelinkukkia, minttuja tai erilaisia ruusuja? Niistä voi valmistaa makeaa ja tuoksuvaa sokeria, jota voi käyttää jäätelön, teen tai hillojen maustamiseen. Innokkaalle kotileipojalle mukava lahjaidea. Kesäiselle mökkivierailulle voi viedä tuliaiseksi upean makuisen kehäkukkajuuston, jonka voi paketoida harsokankaaseen ja paketin päälle voi vielä laittaa kauniin kehäkukan koristeeksi. Itse kokeilen rapeiksi paahdettuja juureksia. Ne valmistuvat helposti omassa uunissa – paahdettu punajuuri ja palsternakka kuulostaa todella hyvältä.

Kirjassa on myös erilaisia askarteluvinkkejä. Miten yksinkertaisesta lahjapaketista saa kauniin näköisen koristelemalla sen vaikka rosmariinin- tai kuusenoksalla. Luonnontuotteita rakastavalle ystävälle voi askarrella männynkävyistä monenlaista kivaa. Vaikka kauniin jouluisen kranssin. Sen koristelussa voi käyttää hyödyksi itse kuivattuja appelsiineja, omenoita ja myös erilaisia mausteita voi käyttää, kuten neilikoita tai tähtianiksia. Ovatko sytykkeesi aina lopussa, kun haluat tulen takkaan? Pienistä männynkävyistä ja kynttilöiden lopuista saa askarreltua käteviä sytykkeitä.
Myöskään lemmikkejä ei ole unohdettu. Kirjasta löytyy ohje kissanmintun kasvattamiseen, kuten myös kissanminttutäytteisen hiiren ompelemiseen kissalle. Persiljaa voi käyttää vaikka koirankeksien valmistukseen.

Kirja on lumoava idea-aitta itse tehtyjen lahjojen valmistamiseen. Mukavia hetkiä kirjan parissa! t: Hansu

Ei kommentteja: